Surah Al-Mu'minun : Ayat 99 - 100

Kesudahan golongan yang kufur ingkar itu apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara mereka, berkatalah ia: "Wahai Tuhanku, kembalilah daku (hidup semula di dunia) - Supaya aku mengerjakan amal-amal yang soleh dalam perkara-perkara yang telah aku tinggalkan". Tidak! Masakan dapat? Sesungguhnya perkataannya itu hanyalah kata-kata yang ia sahaja yang mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada alam barzakh (yang mereka tinggal tetap padanya) hingga hari mereka dibangkitkan semula (pada hari kiamat).

Thursday, September 23, 2010

Kuasa misteri halang pesawat NASAberitaislamglobal.blogspot.com
PARIS (Kamal Qubeissi) (English version at http://www.alarabiya.net/articles/2010/09/22/119976.html)

Saintis masih tertanya-tanya dengan satu fenomena misteri yang menghalang pesawat angkasa NASA daripada bergerak lebih jauh memasuki ruang angkasaraya dan seterusnya menafikan teori-teori terdahulu tentang alam semesta.

Kuasa misteri yang secara perlahan-lahan menolak pesawat angkasa dari bergerak lebih jauh itu dikesan tahun lepas apabila pesawat angkasa Pioneer 10 (gambar) yang dilancarkan NASA semenjak 1972 diberhentikan dalam laluannya oleh satu fenomena yang tidak diketahui.Saintis angkasa lepas Mesir Farouk al-Baaz (gambar), yang pernah bekerja dengan NASA dan sekarang memegang jawatan Professor Penyelidikan dan Pengarah Pusat Remote Sensing di Univesiti Boston, berkata bahawa kuasa ini boleh jadi satu fenomena baru yang tidak berada dalam kategori yang sama dengan kuasa-kuasa yang diketahui umum di angkasa seperti graviti dan kuasa elektromagnet.“Itulah sebabnya masih terlalu awal untuk mengenal pasti fenomena ini,” katanya kepada Al Arabiya dalam temubual telefon dari Boston. “Kita perlu mencari penjelasan saintifik.”

Pioneer 10 bergerak perlahan

Baaz menjelaskan bahawa saintis mula menyedari fenomena ini apabila Pioneer 10, yang bergerak lebih satu juta km/hari, mula bergerak perlahan bila memasuki kawasan yang langsung tiada halangan.“Pioneer 10 meninggalkan sistem solar dan memulakan perjalanannya memasuki angkasa lepas di mana tidak terdapat planet-planet yang akan menariknya kearah orbit masing-masing. Di sana juga tiada radiasi solar kerana jauh dari matahari.”

Pioneer 10 adalah pesawat angkasa pertama yang mengambil gambar secara dekat imej-imej di planet Musytari, yang dilaluinya pada 1973. Pada tahun 1978, ia menuju kearah Pluto dan sampai pada 1983 dan kemudiannya berlepas ke kawasan yang dipanggil Asteroid Belt (gambar), yang mana di situ terdapat beberapa planet kecil yang tidak berbentuk seperti biasa dan di sana laluannya tidak dihalang langsung.Selepas itu, Pioneer 10 bergerak meninggalkan sistem solar sambil membawa plak gambar lelaki dan wanita bogel (gambar) yang dilekatkan di antenna bagi memudahkan ia mengenali makhluk (ET) lain yang mungkin ditemui semasa dalam pengembaraan tersebut.Kadar di mana Pioneer 10, yang kini berjarak 11 billion kilometer dari bumi, mula bergerak perlahan sangat rendah kerana ia tidak pernah melebihi 25 sentimeter ke belakang setiap hari, disamakan oleh saintis sebagai kehilangan setitik air dari sungai.

Walaupun begitu, pergerakan yang perlahan ini sangat signifikan kerana ia menunjukkan kehadiran kuasa semulajadi yang menarik kapal angkasa ke belakang.

Kejutan angkasa lepas

Pergerakan yang perlahan ini bukanlah insiden yang paling memeranjatkan pernah berlaku pada pesawat angkasa, kata Baaz.

“Semasa bertugas di NASA, saya telah melihat banyak kejutan,” katanya.

Dia mengambil contoh tentang seorang angkasawan Apollo 13, dilancarkan NASA pada 1971, yang melihat objek metal berukuran panjang tiga meter yang bergerak melawan arah pesawat angkasa sekalipun berada hampir dengannya.

“Ini bertentangan dengan semua teori angkasa kerana objek ini sepatutnya bergerak dalam arah yang sama dengan pesawat angkasa. Sehingga kini, kami belum mempunyai penjelasan tentang perkara itu.”

Bila ditanya tentang sebab-sebab yang mungkin yang menghalang pioneer 10, Baaz menjelaskan yang ianya mungkin masalah program komputer yang mengesan pergerakan pesawat tersebut.

“Kalau bukan, ini bermakna kuasa tersebut menafikan kesemua undang-undang semulajadi. Jika ini berlaku, semua maklumat yang kita perolehi tentang alam semesta dan undang-undang graviti perlu ditukar.”

Berbilion tahun

Yang paling mengejutkan ialah apabila Baaz menjelaskan yang Pioneer 10 akan memerlukan berbilion tahun untuk sampai kepada hentian lengkap jika kadar kelambatan ini kekal seperti sekarang.

“Jika ia tidak dilambatkan pada kadar lebih tinggi atau jika ia tidak melalui berhampiran planet atau bintang yang menariknya ke orbit, ia akan terus kekal begitu sehingga beberapa lama.”

Baaz menjelaskan paling lama objek di bumi dapat bertahan ialah beribu tahun sebelum pupus, tetapi lain pula halnya dengan angkasa lepas.

“Angkasa lepas adalah kosong dari lapisan atmosfera yang mana komponennya berperanan merosak dan membinasakan objek di bumi. Bumi adalah satu contoh. Ia telah berada di angkasa lepas selama 5 bilion tahun. Sistem solar juga sama kerana ia wujud sejak hampir 11 bilion tahun.”

Sejak ditemui, para saintis telah memulakan penyiasatan terhadap kewujudan kuasa yang tidak dikenali ini dan menghasilkan kajian yang akan diterbitkan dalam The Physical Review dan di mana dinyatakan bahawa semua teori alam semesta adalah bersalahan dengan kuasa ini.

BIG : Sujud hamba pada MU Ya Allah, tuhan pentadbir seluruh alam. Allahu Allah.


(Translated from Arabic by Sonia Farid for beritaislamglobal.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment