Surah Al-Mu'minun : Ayat 99 - 100

Kesudahan golongan yang kufur ingkar itu apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara mereka, berkatalah ia: "Wahai Tuhanku, kembalilah daku (hidup semula di dunia) - Supaya aku mengerjakan amal-amal yang soleh dalam perkara-perkara yang telah aku tinggalkan". Tidak! Masakan dapat? Sesungguhnya perkataannya itu hanyalah kata-kata yang ia sahaja yang mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada alam barzakh (yang mereka tinggal tetap padanya) hingga hari mereka dibangkitkan semula (pada hari kiamat).

Thursday, January 6, 2011

Pengguguran melambatkan kedatangan al Masih


beritaislamglobal.blogspot.com (English version here)

Ketua Rabbi Israel Yona Metzger dan Shlomo Amar telah menyeru supaya Yahudi Israel menentang aktiviti pengguguran janin kerana ia hanya akan melambatkan kedatangan ‘Al-Masih Yahudi yang Dijanjikan’.


Agak melucukan kerana pada 1974, Yahudi Zionis seperti Henry Kissinger dan Z. Brzezinski telah menyokong dan mengetuai aktviti ini di negara-negara bukan-barat melalui kawalan makanan, pengguguran dan beberapa kaedah kawalan kelahiran lain. Melalui langkah inilah, purata satu juta kanak-kanak perempuan terbunuh di India. Di AS pula, lebih 1.2 juta pengguguran dilaporkan pada 2005.

Kedua-dua Rabbi Zionis itu menghantar surat kepada semua Rabbi untuk mengajak mereka menentang gejala ini, berdasarkan ajaran Taurah. Mereka juga bercadang untuk membentuk satu jawatankuasa bagai melawan 50,000 Yahudi yang mengamalkan aktiviti pengguguran setiap tahun di Israel (kadar tertinggi di dunia berdasarkan populasi Yahudi Israel yang hanya 5 juta).

Pada 2009 – Metzger dan Amar menyatakan bahawa “pengguguran membunuh ribuan bayi-bayi Israel setiap tahun dan melengahkan kedatangan al Masih”.

Mereka juga berkata bahawa pengguguran hanya akan “melambatkan penebusan dosa” apabila kedatangan al Masih ditangguhkan seperti yang diajarkan dalam Babylonian Talmud dalam Tractate Niddah yang mengatakan bahawa setiap bayi yang lahir membawa orang Yahudi hampir kepada penebusan dosa mereka.

Kecuali beberapa kelompok ahli ‘Rumah Israel’ – yang selebihnya menolak Nabi Isa sebagai ‘al Masih Yahudi yang Dijanjikan (sebut Moshiach dalam bahasa Ibrani)’ kerana baginda gagal memberi mereka kuasa seperti yang diharapkan. Hari ini, Yahudi Berber Afrika dan Khazarian juga percaya yang nabi Isa adalah seorang “yang palsu” dan bukannya al masih Yahudi yang dijanjikan.

Kitab Tanakh menjelaskan beberapa spesifikasi tentang siapa al Masih. Beliau adalah dari keturunan Nabi Daud (2 Samuel 7:12-13; Jeremiah 23:5), pengikut undang-undang Nabi Musa (Isaiah 11:2-5), hakim yang adil (Jeremiah 33:15), dan seorang pemimpin tentera yang hebat. Nabi Isa memenuhi spesifikasi tersebut kecuali sebagai ketua tentera.

Jerry Rabow menulis dalam bukunya ’50 Jewish Messiahs’ (terbitan tahun 2002) tentang 50 orang pemimpin agama Yahudi yang mengaku sebagai “al Masih Yahudi Yang Dijanjikan” selepas Nabi Isa disalib. Antara yang paling menonjol adalah al Masih Yahudi kurun ke 17 iaitu Shabbatai Tzvi (gambar) yang mana pengikutnya terdiri daripada ‘Kripto-Yahudi’ yang kini masih terdapat di kalangan elit sekular Turki dan di Barat pula, mereka berpura-pura sebagai ‘Kristian’.
Orang Islam mempercayai Nabi Isa adalah al Masih – tetapi tidak meletakkan sifat ketuhanan pada baginda sepertimana yang dilakukan oleh penganut Kristian. Tambahan lagi, paderi-paderi Gereja terdahulu mengingatkan tentang satu masa akan tiba apabila Yahudi tersalah anggap Dajjal sebagai al Masih mereka.

No comments:

Post a Comment