Surah Al-Mu'minun : Ayat 99 - 100

Kesudahan golongan yang kufur ingkar itu apabila sampai ajal maut kepada salah seorang di antara mereka, berkatalah ia: "Wahai Tuhanku, kembalilah daku (hidup semula di dunia) - Supaya aku mengerjakan amal-amal yang soleh dalam perkara-perkara yang telah aku tinggalkan". Tidak! Masakan dapat? Sesungguhnya perkataannya itu hanyalah kata-kata yang ia sahaja yang mengatakannya, sedang di hadapan mereka ada alam barzakh (yang mereka tinggal tetap padanya) hingga hari mereka dibangkitkan semula (pada hari kiamat).

Thursday, February 10, 2011

Pelajar Oxford bantah daging halalSWNS - beritaislamglobal.blogspot.com - Original English Version here

Beratus pelajar Universiti Oxford melahirkan kemarahan apabila menyedari yang mereka disajikan dengan daging halal secara rahsia.

Pelajar Toff (gelaran untuk pelajar Oxford) tidak dimaklumkan tentang makanan mereka yang datangnya dari binatang yang disembelih tanpa dipengsankan terlebih dahulu.
Pembunuhan secara Islam dikecam oleh kumpulan-kumpulan pelindung binatang kerana kaedahnya yang dianggap ”kejam”.

Satu sumber maklumat bebas mendedahkan bahawa 17 kolej di Universiti Oxford disajikan secara rutin dengan daging halal.

Field Fresh Farms, syarikat yang membekalkan makanan kepada kolej-kolej terbabit temasuklah St Catherine’s dan Brasenose (gambar bawah), mengesahkan yang daging tersebut disediakan secara halal.Pengurus Besar Simon Warren memberitahu akhbar pelajar Cherwell bahawa, sehingga Jun tahun lepas, daging tersebut didatangkan dari Mutch Meat Abattoir di Witney, Oxon.

Beliau berkata: ”Kami memang sedia maklum dengan isu-isu prosidur penyembelihan di Mutch Meat.

”Saya difahamkan oleh penyembelih bahawa terdapat tompokan darah pada daging bermaksud binatang-binatang itu berada dalam keadaan sengsara sebelum dibunuh.”

Pelajar-pelajar meluahkan perasaan marah kerana makanan-makanan tersebut disediakan secara halal tanpa pengetahuan mereka.

Seorang pelajar di kolej Brasenose berkata: ”Ini sudah melampau. Kami ingat makanan yang diambil adalah dari binatang yang tidak melalui kesengsaraan yang sepatutnya.

”Ini satu penipuan besar, tidak kira apa pandangan awak tentang agama, setiap orang berhak dimaklumkan tentang dari mana datangnya makanan mereka.

”Jika orang Muslim minta supaya dimaklumkan jika sesuatu makanan itu tidak halal, maka orang bukan-Muslim juga berhak untuk dilayan seperti itu.”

Seorang pelajar lain berkata kepada Cherwell: ”Saya tidak suka kerana selama ini kami makan makanan halal dan tidak mengetahuinya.

”Secara prinsipnya saya tidak membantah kerana ianya sebahagian dari agama untuk Muslim dan kita perlu bersikap adil, tapi kami sepatutnya dimaklumkan terlebih dahulu supaya kami dapat membuat pilihan.

”Setengah orang tidak mengambil daging halal atas sebab etika, jadi mereka perlu diberi pilihan.”

Majlis Kebajikan Binatang Ternakan Ladang (FAWC), yang berfungsi sebagai penasihat jawtankuasa Kerajaan, telah menyarankan supaya daging halal dilarang di Britain.
Mereka mendapati penyembelihan secara halal itu boleh menyebabkan binatang mengalami kesengsaraan akibat dari ”kecederaan teruk dan kesakitan melampau.”

Laporan akhbar tersebut turut menyarankan bahawa ”penyembelihan tanpa diberi pelalian terlebih dahulu tidak boleh diterima dan bahawa Kerajaan harus menarik balik status pengecualian.”

Field Farm Fresh masih membekalkan makanan kepada kolej-kolej Oxford, tapi baru-baru ini mereka telah pun menukar kepada pembekal yang menggunakan kaedah penyembelihan tidak-halal.BIG : Kalaulah haiwan boleh bercakap

No comments:

Post a Comment